Obserwatorzy

poniedziałek, 2 lipca 2012

Parabeny w kosmetykach

Od jakiegoś czasu spotykam się z dużą ostrożnością na parabeny zawarte w kosmetykach, więc postanowiłam wstawić o nich notatkę.

Parabeny to ogólne określenie grupy związków obejmującej pochodne kwasu p-hydroksybenzoesowego. W kosmetykach najczęściej stosowane są (nazwy podano zgodnie z nazewnictwem INCI):
  • Methylparaben
  • Ethylparaben,
  • Propylparaben
  • Isopropylparaben
  • Butylparaben
  • Isobutylparaben
  • Potassium Methylparaben,
  • Potassium Ethylparaben
  • Potassium Propylparaben
  • Potassium Butylparaben
  • Sodium Methylparaben,
  • Sodium Ethylparaben
  • Sodium Propylparaben
  • Sodium Isopropylparaben, 
  • Sodium Butylparaben 
  • Sodium Isobutylparaben.
Parabeny to konserwanty - w kosmetykach hamują rozwój drobnoustrojów pochodzących między innymi z naszej skóry czy z powietrza. Zabezpieczają kosmetyk przed rozwojem mikroorganizmów - również tych chorobotwórczych, jak gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus), czy pałeczki ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa).

Stosowane są w kosmetykach, żywności i lekach od lat 40-tych XX wieku. Są najczęściej stosowanymi konserwantami w kosmetykach wielu kategorii, od kremów po szampony (około 80% kosmetyków) Dlaczego? Parabeny skutecznie chronią kosmetyk przed mikroorganizmami, a jednocześnie są to jedne z najlepiej przebadanych pod względem bezpieczeństwa konserwantów.

Już w niskich stężeniach zapewniają trwałość kosmetyku. Wykazują dobre działanie przeciwko grzybom, pleśniom i drożdżom, jednak nieco słabiej działają bakteriostatycznie. Dlatego w celu dobrej ochrony przed drobnoustrojami stosuje się mieszaninę kilku parabenów lub dodatkowy konserwant. Stosując mieszaninę parabenów można zastosować niższe stężenie konserwantów, niż przy zastosowaniu tylko jednego parabenu.
Stosowanie parabenów jest dozwolone i regulowane przepisami prawa. Parabeny znajdują się na liście konserwantów dozwolonych do stosowania w kosmetykach zawartej w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 30 marca 2005 roku. Maksymalne dopuszczalne stężenie wynosi 0,4% dla pojedynczego związku i 0,8% jeśli stosowana jest mieszanina kilku różnych parabenów.

MIT: 
Parabeny stosowane w antyperspirantach powodują powstawanie raka piersi. Parabeny wykazują działanie estrogenne, zaburzając gospodarkę hormonalną, powodując np. feminizację mężczyzn i przedwczesne dojrzewanie dziewczynek. Stanowią częstą przyczynę alergii skórnych wywołanych przez kosmetyki.

FAKT:


Parabeny, są jak dotąd najlepiej przetestowanymi substancjami konserwującymi stosowanymi w kosmetykach. Mieszanina tych substancji ma bardzo dobre działanie konserwujące już przy niewielkim stężeniu. Bardzo dobrze są tolerowane przez skórę i nie wywołują działania drażniącego, ani nie alergizują.

Wykluczony jest wpływ parabenów na powstawanie raka piersi, ponieważ:
  • parabeny nie kumulują się w organizmie,
  • w preparatach stosowanych w okolicach pach nie są stosowane jako środki konserwujące,
  • płyny ustrojowe nie krążą od piersi w kierunku pachy, co wyklucza transport tych substancji w okolice sutka.

Parabeny a zaburzanie gospodarki hormonalnej

Działanie estrogenne parabenów występuje, ale jest od 1000 do 100 000 razy słabsze, niże działanie estradiolu, estrogenu występującego w organizmie. Parabeny słabo przenikają przez barierę naskórkową, zaś po przeniknięciu do krwioobiegu są metabolizowane i nie kumulują się w tkankach. Dlatego w chwili obecnej większość środowisk naukowych jest zgodna, że nie jest możliwy jakikolwiek wpływ parabenów na gospodarkę hormonalną człowieka.
Szczegółową analizę bezpieczeństwa stosowania parabenów w kosmetykach wielokrotnie przeprowadzał Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich przy Komisji Europejskiej.
Ostatnie analizy bezpieczeństwa parabenów przeprowadzone zostały przez Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich w czerwcu 2008 roku oraz w grudniu 2010 roku.

Komitet w opinii z czerwca 2008 roku jeszcze raz potwierdził, że stosowanie w produktach kosmetycznych metyloparabenu oraz etyloparabenu jest bezpieczne. W najnowszej opinii, opublikowanej w grudniu 2010 roku Komitet stwierdził, że również stosowanie parabenów o dłuższych podstawnikach: butyloparabenu i propyloparabenu jest bezpieczne dla konsumentów jeżeli stężenie w produkcie gotowym nie przekracza 0,19% zarówno w przypadku stosowania tych substancji pojedynczo jak i w mieszaninie. Komitet zalecił tym samym ograniczenie stosowania tych konserwantów w stosunku do dotychczas stosowanego (0,4% pojedynczego związku oraz 0,8% dla mieszaniny w przeliczeniu na kwas benzoesowy).


Ciekawostka!

Niektóre parabeny występują w naturze! Na przykład metyloparaben występuje w borówce amerykańskiej.
www.kosmopedia.com


Ja osobiście w ogóle nie zwracam uwagi na parabeny, uważam, że muszą być, aby kosmetyk miał trwałość. 

Unikacie parabenów? A może podchodzicie do nich neutralnie? :)

11 komentarzy:

  1. Hmmm, a ja jakoś ich unikam w kosmetykach :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi parabeny nie przeszkadzają

    OdpowiedzUsuń
  3. ja ich nie lubie - unikam ale nie zawsze ....

    OdpowiedzUsuń
  4. Hi there! Just stopped by to introduce myself and my blog:) I post almost everyday from Japan about high and low fashion. I love fashion, and introduce Japanese fashion, snap shots, and many more. Hopefully you come by and follow if you like it. Thanks for taking your time to read! Thanks again;)

    Little K.
    http://lilkfashionista.blogspot.jp/

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak widzę taką ilość artykuły to mnie przeraża. Ale tym razem dobrnęłam do końca i dowiedziałam się wielu ciekawych informacji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nie zwracam na nie uwagi. Jak są to niech są, a jak ich nie ma to jeszcze lepiej. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja również nie zwracam uwagi na parabeny no chyba , że maska składa się głownie z nich hehe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. można powiedzieć że parabeny są mi obojętne ;))

    OdpowiedzUsuń
  9. ja nie zwaracam uwagi, choć o "nagonce" na parabeny słyszałam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Używam:) Owszem:) Wolę te parabeny niż gronkowca...

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad ;)

Z każdego komentarza cieszę się jak dziecko! :)