,

sobota, 30 czerwca 2012

Aloes

Niestety, nie mam aloesu w domu, tj. roślinki, dlatego zamawiam koncentrat. Chyba każdy z nas słyszał o jego dobroczynnym działaniu :)

Po krótce:

Aloes znany był w Afryce jako środek leczniczy już 3000 lat p.n.e. W starożytnym Egipcie żywicy z aloesu (alona) używano do balsamowania zwłok. Do Europy żywica została sprowadzona przez Alberta Wielkiego w XIII w.
Aloes pochodzi z krajów śródziemnomorskich, występuje na wschodzie Afryki, na Półwyspie Arabskim, w Indiach i Chinach. Z powodzeniem uprawiany jest w szklarniach i w domach jako roślina doniczkowa.

Koncentracja w kosmetyku
Zakres zastosowania do 10%.

Wygląd
Brązowo-zielona, lepka, przezroczysta ciecz. Otrzymana w wyniku zatężenia - usunięcia wody. Z 1000 gramów świeżego soku uzyskano 100 g koncentratu.


Skład
W świeżych liściach oraz wyciągach wodnych znajdują się związki zwane antraglikozydami: aloina, aloinozydy, aloe-emodyna a także polisacharydy, białka, aminokwasy, żywice, antrazwiązki, kwasy organiczne (bursztynowy, cynamonowy), witaminy (tiamina, biotyna).
Zastosowanie
Aloes zastosowany miejscowo działa odkażająco, przeciwzapalnie i ściągająco. Wygładza i ujędrnia skórę, regeneruje ją, utrzymuje wilgotność, działa przeciwzapalnie, łagodząco, posiada właściwości filtrujące promienie słoneczne. Pobudza regenerację naskórka i ziarnowanie tkanki łącznej właściwej. Dzięki temu przyśpiesza gojenie pryszczy, krostek, ranek powstających po oczyszczaniu twarzy (wyduszaniu zaskórników). Sok z aloesu ułatwia gojenie ran, nawet zaniedbanych, wykazuje bowiem działanie bakteriobójcze. Likwiduje przebarwienia, wypryski i wysięki skórne. Wygładza blizny. Wyciąg z aloesu zmniejsza ból i reakcje zapalne. Pobudza podziały komórek skóry. Rozszerza naczynia włosowate przyczyniając się do wzrostu przepływu krwi. Stosuje się go w pielęgnacji cery suchej, dojrzałej jak i trądzikowej. Nawilża skórę wnikając w jej głębsze warstwy. Przeciwdziała świądowi, pomocny przy egzemach, regeneruje błony śluzowe i skórę, skraca okres krwawienia, hamuje rozwój niektórych bakterii. W bardzo wyjątkowych przypadkach może powodować reakcje alergiczną.
Aloes jest składnikiem kremów, toników, balsamów, maseczek, wnika głęboko w skórę wraz z innymi substancjami czynnymi, zawartymi w środkach kosmetycznych. Regeneruje i ujędrnia skórę, łagodzi jej podrażnienia, dlatego wskazany jest dla cery suchej, trądzikowej dojrzałej i z problemami dermatologicznymi. Nawilża, uelastycznia i wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu a także likwiduje łupież.
Aby otrzymać sok z aloesu, taki jak po wyciśnięciu z liści, do 10 ml koncentratu należy dodać 90 ml wody. W takiej postaci może być używany jako tonik do twarzy albo płukanka do włosów.



Gdzie kupić:

ZSK Klik
mazidla Klik
e-naturalne Klik

Cena: 30 g. ok. 6 zł

Moja opinia:
Lubię aloes, fajnie nawilża. Dodaję go do własnoręcznie robionych psikaczy do włosów. Włosy są po nim wyraźnie odżywione. Na twarz również fajnie się u mnie sprawdza. Może nie jest to jakieś spektakularne działanie, ale czuć, że buzia jest delikatnie bardziej nawilżona.
Do włosów lubię również robić żel na bazie aloesu, włosy wtedy są naprawdę mega mięciutkie i błyszczące :)

Próbowaliście? A może macie tego cudownego kwiatka w domu? :)

7 komentarzy :

  1. Dodaję do masek, odżywek. Używam od niedawna, więc jeszcze nic o ni powiedzieć nie mogę

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego nie miałam, ale lubię pić sok z aloesu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja marzę by sobie zasadzić aloes :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bacznie Cię obserwujemy! Gorące pozdrowienia i gratulacje !

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam w domu, ale jako ozdobę, szkoda mi go niszczyć :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad ;)

Z każdego komentarza cieszę się jak dziecko! :)
Podoba Ci się mój blog? Zapraszam do obserwowania :)